In alle gevallen hebt u recht om vóór een verhoor een advocaat te raadplegen en op bijstand door een advocaat tijdens het verhoor. In veel gevallen zijn hier voor de rechtzoekende (de verdachte) geen kosten aan verbonden. Maak hier gebruik van en als het kan: neem niet op het allerlaatste moment pas contact op met een advocaat en informeer ook tijdig of rechtsbijstand in uw situatie voor u gratis is.
Raadzaam is dat u nagaat wie uw advocaat is: niet elke advocaat die strafzaken behandelt, is gespecialiseerd in strafrecht. Doe u zelf niet te kort en ga na of de advocaat die u in de arm wilt nemen, wel een strafrechtspecialist is. Dit kan via bijvoorbeeld websites van specialistenverenigingen als nvsa.nl of www.nvjsa.nl. In het geval u al advocaatkosten verschuldigd bent, bent u in veel gevallen bij een specialist niet duurder uit dan bij een andere advocaat.
Geef de politie nergens toestemming voor zolang u niet hebt gesproken met een advocaat. Toestemming betekent namelijk dat u afstand doet van bepaalde rechten. Als u geen toestemming geeft, moet de politie terugvallen op wettelijke bevoegdheden. Dat betekent dat de politie die bevoegdheden (denk aan binnentreden van een woning, het afnemen van celmateriaal voor DNA-onderzoek, onderzoek aan een telefoon, het doorzoeken van een auto) alleen bij wijze van dwangmiddel mag inzetten als aan strikte voorwaarden voldaan is. Voor een leek is het zelden te overzien of aan die voorwaarden wel voldaan is. Geef dus nooit toestemming tot u hierover advies hebt gekregen van uw advocaat.
Volg nooit al dan niet goed bedoelde adviezen van de politie op: de politie is niet de beste vriend van een verdachte en ook niet gewend om te denken vanuit het belang van een verdachte.