Diefstal kampioensschaal PEC Zwolle

De Politierechter in Almelo heeft op 15 augustus 2014 drie fans van Go Ahead Eagles een werkstraf van dertig uur opgelegd voor de diefstal in november 2013 van de kampioensschaal van PEC Zwolle. De eis van het OM was een werkstraf van dertig uur en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf.
De drie fans werden ter zitting bijgestaan door respectievelijk mr. Jan Vlug, mr. Anno Huisman en mr. Alwin Maarsingh. De advocaten verzochten de Politierechter ter zitting om het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren: volgens de verdediging kon geen redelijk handelend lid van het Openbaar Ministerie in deze zaak besluiten om tot vervolging over te gaan. De “diefstal” had namelijk een ludiek karakter, te vergelijken met vele grappen die oudejaarsverenigingen, studentenverenigingen en supportersgroepen onderling uithalen. Bovendien kwam uit het dossier en uit openbare bronnen wel naar voren dat ook PEC Zwolle supporters laconiek en humorvol omgingen met het tijdelijke gemis van de kampioensschaal.

De kampioensschaal werd op 6 december 2013 door een afvaardiging van vermomde GAE-supporters – aangevoerd door een persoon die zich verkleed had als de kerstman – tijdens een live-uitzending van RTV Oost teruggegeven aan PEC Zwolle.

Naar de mening van de verdediging doet het vonnis geen recht aan het ludieke karakter van het wegnemen van de schaal. Om onder andere die reden is door de verdediging in twee van de drie zaken inmiddels beroep ingesteld. De derde verdachte beraadt zich nog op het al dan niet instellen van beroep.